Hypotheekrente vastzetten of niet?

Als je een huis hebt gekocht heb je een hypotheek nodig. Eén van de dingen waar je je dan over moet buigen is het wel of niet vastzetten van je hypotheekrente. Omdat de rente de laatste jaren ontzettend laag was kozen veel mensen ervoor om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Maar hier komt zo langzamerhand een einde aan. De rentes stijgen namelijk weer, maar wat betekent dat nou precies? En moet je de hypotheekrente 30 jaar vast zetten, of niet?

De rente stijgt

Als de hypotheekrente maanden achter elkaar blijft stijgen zie je een verschuiving in de markt. Steeds meer mensen gaan dan over op rente vastzetten voor een korte periode. Dit doen ze in de hoop dat de rente weer omlaaggaat als hun korte periode afloopt. Als het dan tijd is om opnieuw vast te zetten en de rente is wel laag kunnen ze alsnog voor een langere periode vastzetten.

Vastzetten of niet?

Iedere situatie is verschillend. Daarom is het erg lastig om te zeggen wat voor jou de beste keuze is. Er zijn verschillende factoren die meewegen in dat proces. Denk aan leeftijd, gezinssituatie, lopende leningen en natuurlijk de actuele hypotheekrente. Een jongvolwassenen in de twintig die alleen woont heeft andere maandlasten dan een veertiger met een gezin en een leaseauto. Als je zelf geen beslissing durft te maken kun je altijd informatie inwinnen bij een onafhankelijke financieel adviseur. Zij kunnen als derde partij een goed advies geven of het verstandig is om de rente voor een langere periode vast te zetten.

Woonperiode

Een factor die belangrijk is om mee te wegen in deze beslissing is de woonperiode. Hoelang denk je in de woning te gaan wonen. Als je een huis hebt gekocht voor de korte termijn, plusminus 5 jaar, dan is het niet verstandig om de hypotheekrente voor 30 jaar vast te zetten. Redenen waarom mensen voor de korte termijn ergens wonen kan bijvoorbeeld plotselinge gezinsuitbreiding zijn. Mocht er iets soortgelijks voordoen en heb je toch je hypotheekrente voor langere periode vastgezet? Dan is er altijd nog een soort verhuisregeling. Je neemt de bestaande hypotheek in dat geval mee naar je volgende huis. Toch zie je in de praktijk vaak dat mensen eerst hun oude lening afbetalen voor ze verhuizen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat dit regelmatig gebeurd en dat je niet weg kunt uit je koopwoning. 

Gerelateerde blogs