Waarom zijn vaccinaties voordat je op reis gaat zo belangrijk?

Vaccinaties zijn belangrijk tijdens het reizen, omdat ze je helpen beschermen tegen vele infectieziekten die over de hele wereld voorkomen. Sommige van deze ziekten kunnen erg ernstig zijn en soms zelfs dodelijk, dus het is belangrijk dat je je ertegen beschermt.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever. Het virus wordt overgedragen via bloed of andere lichaamsvloeistoffen, zoals semen of vaginale vloeistoffen. Hepatitis B is een ernstige ziekte die zich kan ontwikkelen tot levercirrose of leverkanker.

Hepatitis A

Een van de belangrijkste vaccinaties die je moet nemen wanneer je gaat reizen, is die tegen hepatitis A. Hepatitis A is een ziekte die de lever aantast en kan ernstige complicaties veroorzaken. Gelukkig is er een vaccin beschikbaar om je tegen deze ziekte te beschermen. Hepatitis A is een virale infectie van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus (HAV). HAV wordt overgedragen via voedsel of water dat is besmet met fecale materiaal van een persoon met hepatitis A. Hepatitis A is een van de meest voorkomende virale hepatitiden (leverontsteking) en komt vooral voor in ontwikkelingslanden. In sommige gevallen kan hepatitis A ernstige complicaties veroorzaken, zoals leverfalen. Gelukkig is er tegenwoordig een vaccine beschikbaar die hepatitis A kan voorkomen.

Buiktyfus

Ook is het belangrijk om je tegen buiktyfus te vaccineren. Buiktyfus is een ziekte die gepaard gaat met diarree en kan soms zelfs dodelijk zijn. Er is een speciale vaccinatie beschikbaar die je tegen deze ziekte beschermt. Buiktyfus is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella enterica subspecies enterica serovar Typhi. Deze bacterie wordt overgedragen via voed is besmet met feces (poep) van een persoon met de ziekte. Buiktyfus kan leiden tot ernstige diarree, misselijkheid en braken, hoge koorts en pijn in de buik. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot bloedingen, shock en de dood. Gelukkig is buiktyfus tegenwoordig zeldzaam dankzij verbeterde sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon water en voedsel.

Waarom zijn vaccinaties zo belangrijk?

Vaccinaties zijn een van de meest effectieve manieren om ziektes te voorkomen. Ze helpen het immuunsysteem van het lichaam om ziekteverwekkers af te weer tegen, zodat mensen minder kans hebben om ziek te worden. Vaccinaties zijn belangrijk omdat ze ervoor kunnen zorgen dat mensen minder kwetsbaar zijn voor ziektes. Sommige ziektes, zoals de mazelen, kunnen zeer ernstig zijn en soms zelfs fataal.

Tijdens het reizen

In het algemeen zijn vaccinaties erg belangrijk tijdens het reizen, omdat ze je helpen beschermen tegen ziektes die soms ernstig zijn en zelfs dodelijk kunnen zijn. Het is dus altijd aan te raden om je te laten vaccineren wanneer je gaat reizen. Daarnaast kan je je ook door middel van medicatie beschermen tegen andere ziektes zoals malaria. 

Gerelateerde blogs